De 10 beste ‘games-as-a-service’

Er is een nieuw genre geboren, ‘games-as-a-service’ en het lijkt wel alsof de meeste games in dit genre willen zitten. Een game die in dit nieuwe genre wil vallen moet voldoen aan een paar simpele eisen; er moet regelmatig nieuwe content uitkomen in welke vorm dan ook en de ontwikkelaar moet de game blijven tweeken om er het beste uit te halen. Dit zijn de 10 beste ‘games-as-a-service’ van het moment volgens ons. 

Rainbow Six Siege

Tom Clancy’s Rainbow 6 Siege

Rainbow 6 is het schoolvoorbeeld van ‘games-as-a-service’, om de zoveel tijd komt er nieuwe content uit en er zijn regelmatig events. Ubisoft heeft de game, die een ruwe start had, weten om te draaien naar een succesverhaal. Deze maand heeft Rainbow 6 de 30 miljoen spelers behaald en de game blijft maar groeien. Ondertussen is er een grote community van spelers en streamers die de game niet los kunnen laten. Voor het geval dat je het hebt gemist, Rainbow 6 Siege is een online tactische shooter waar teamwerk en communicatie essentieel zijn.

Monster Hunter: World

Monster Hunter: World heeft vanaf het begin alle records van Capcom gebroken. De game is een schreeuwend succes en blijft dat voorlopig, mede omdat Capcom de game continu blijft updaten. Het eerste event, Spring Blossom Fest, is net afgelopen, maar daar houdt het niet mee op. Monster Hunter heeft een sterke stroom aan nieuwe content die ervoor zorgen dat spelers terug blijven komen. Zo zijn er tot dusver 4 personages uit andere games (Streetfighter, Mega Man en 2 uit Horizon Zero Dawn) en een nieuw monster toegevoegd en als klap op de vuurpijl is er nu een nieuw event met een vers monster.

Overwatch

Dat Blizzard’s kleurrijke online shooter uit 2016 Overwatch een blijvertje is, is niets nieuws. Zo hebben ze onlangs een BAFTA gekregen voor beste ‘evolving game’, vanwege de doorgaande toevoegingen van nieuwe heroes, nieuwe events en nieuwe skins blijft dit een game waar spelers graag naar terugkeren. De Overwatch League heeft van de game een officiële e-sports game gemaakt en Blizzard is nog lang niet klaar met game. Het sterkste aan Overwatch blijft toch de perfecte balans van de heroes, allemaal voelen ze sterk genoeg aan. Elke hero heeft ook in ieder geval een counterhero, waardoor je nooit hulpeloos bent tegen een goede tegenstander.

Final Fantasy XV

De meest onwaarschijnlijke game in het rijtje is wel Final Fantasy XV, de game die maar niet uit kwam en nu niet stopt met uitkomen. Final Fantasy XV is een van de weinige singleplayer games die onder het verse genre ‘games-as-a-sevice’ valt. Na de release van de game zijn er veel events en DLC hoofdstukken toegevoegd. Daarnaast zijn er rondom de game allerlei extra vormen van content, zo is er een film (Kingsglaive), een viertal anime afleveringen en een korte indie game over Noctis z’n vader. Square Enix heeft niet al te lang geleden laten weten dat er nog veel meer aankomt.

The Division

The Division

The Division heeft net als Rainbow 6 niet de beste start gekregen die ze konden hebben, dat lag niet aan de game zelf, maar aan de concurrentie van het moment. Destiny had destijds haar gloriedagen en aangezien The Division hetzelfde publiek aanspreekt hadden ze moeite om spelers aan zich te binden. Nu, twee jaar later, heeft Destiny de beloftes van deel 2 laten liggen en heeft The Division een flink aantal dagelijkse spelers en de content blijft binnenstromen. Met de recent toegevoegde ‘global events’ hebben spelers weer een reden om te blijven spelen. Mijn favoriete activiteit in The Division is Survival, de modus die iets weg heeft van een battle royale, maar dan is het niet zo dat er perse maar 1 winnaar is.

Destiny 2

Destiny 2 is niet het succesverhaal dat het eerste deel was, maar schrijf het zeker niet af. De meeste spelers zijn afgehaakt, maar Bungie weet heel goed wat ze doen en daarbij luisteren ze goed naar de community. Ik ben er vrij zeker van dat ze Destiny 2 voor het eind van het jaar weer een game hebben gemaakt om rekening mee te houden. Ook nu is het dankzij een aantal updates en patches een prima game, maar de originele content is nog grofweg hetzelfde. Mijn voorspelling is dat de ideale tijd om Destiny 2 een nieuwe kans te geven het moment dat de september DLC release is. Net als bij Destiny 1 zal dit de eerste grote content update zijn en het zal mij niets verbazen als dit de game een nieuw leven geeft.

World of Warcraft

World of Warcraft is een van de, zo niet de eerste games die onder ‘games-as-a-service’ vallen. Door de jaren heen zijn er talloze uitbreidingen geweest en hebben wereldwijd ongelooflijk veel spelers weten te boeien. Als je een beetje rond zoekt op internet dan lees de meest fantastische verhalen die deze game hebben veroorzaakt. Van hechte vriendschappen tot huwelijken, en nog steeds actieve groepen spelers die wekelijks samenkomen. Doordat de game zo verslavend is zijn er ook talloze voorbeelden van waar het fout is gegaan, mensen die hun relatie op de klippen hebben zien lopen of zelfs een heuse gameverslaving hebben opgelopen. World of Warcraft is in 2004 uitgekomen en is nog steeds een relevante game.

Ghost Recon Wildlands Splinter Cell

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands

Het is niets voor Ubisoft om een toffe game niet verder uit te pluizen en dus is het geen wonder dat er 4 games van deze uitgever tussenstaan. Ook Wildlands heeft een aantal prima redenen om naar terug te keren. De DLC is leuk, maar de recentelijk toegevoegde events en multiplayer modi zou je echt een keer moeten proberen, zeker als je de game nog op een plank hebt liggen en er verder niets mee doet. Niet al te lang geleden is de roadmap voor het tweede jaar vrijgegeven en daaruit blijkt dat Ubisoft de game voorlopig blijft ondersteunen. Als Wildlands zelf niet genoeg is om je te overtuigen, dan is de cross-over met Splinter Cell misschien iets om je over de streep te trekken.

Assassin's Creed Origins

Assassin’s Creed Origins

Voor de nieuwste Assassin’s Creed heeft Ubisoft een nieuw pad gekozen. De serie heeft zijn ups en downs gekend en Origins is een nieuw hoogtepunt. De game zelf is al genoeg om menig gamer te overtuigen, maar net als Final Fantasy XV is dit een singleplayer game die continue ondersteuning geniet. Ook zijn er regelmatig events die het interessant maken om regelmatig de game aan te zetten om te kijken welke Egyptische God je deze keer mag bevechten in Trial of the Gods. Het is nog niet helemaal bekend hoe de game verder ondersteunt gaat worden, maar met de mensen van Ubisoft achter de schermen kunnen we vooraf al concluderen dat het wel goed komt.

GTA V, Grand Theft Auto V

GTAV online

De game van Rockstar is als basisgame al een fantastische game en het is ook niet voor niets dat GTAV een van de bestverkochte games allertijden is. De online functie van de game heeft een groot publiek al jaren weten te boeien, met de Heists als hoogtepunt. GTAV is zo’n game die jou als speler compleet vrij laat. Je hebt je doel en het is aan jou hoe je die gaat bereiken. Op die manier geeft het de vrijheid in een mooie grote open wereld die veel spelers graag zien. De volgende game van Rockstar, Red Dead Redemption 2, komt eind van het jaar uit en de verwachtingen zijn hoog.

 

Hebben we een game gemist? Laat het ons weten in de comments. Ook als je een idee hebt voor een volgend lijstje, schroom niet om het te laten weten, we lezen het altijd.

Tagged
Roel van Eeden
Gamer, vader, schrijver, dienstindeler bij Arriva, liefhebbende echtgenoot, in willekeurige volgorde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.