Column-Nation: Wie ben ik ook alweer?

Nieuws

Hallo, mijn naam is Niek Vink. Ik ben de oprichter van de website waar je op dit moment naar kijkt. Vanaf deze week ben ik aangenomen als wekelijkse columnist. Veel nieuwelingen bij de redactie maken graag gebruik van de column om zichzelf voor te stellen aan de lezers. Aangezien mijn geschiedenis bij Gamingnation vrij diep gaat, leek het mij een goed idee om hetzelfde te doen.

Eind 2010 was ik een gamer die graag meer wilde doen binnen de game-industrie. Ik wilde deze prachtige stukken interactieve kunst graag online recenseren. Ik droomde zoals velen van het krijgen van gratis games en het bezoeken van grote evenementen. Vandaar ook dat ik op zoek ging naar een mooie website om me bij te voegen. Ik kwam via het internet terecht bij Gametastic. Dit was een Britse website die nog opgezet moest worden op het moment dat ik me bij hen aansloot. Het opzetten verliep moeizaam, vooral vanwege de laksheid van diens eigenaar. Toch heb ik daar een aantal maanden doorgebracht. Ik publiceerde er mijn allereerste recensie van een nieuwe game (LittleBigPlanet 2, mochten jullie het willen weten) en maakte mijn eerste persrelaties aan.

little-big-planet-2-wallpaper-9

In april beleefde ik een mijlpaal als amateur-gamejournalist. Ik mocht bij Warner Bros. in Amsterdam langskomen om een preview-versie van F.E.A.R. 3 te spelen. Met grote ogen zat ik daar, speelde ik de game, luisterde ik naar een presentatie en had ik de tijd van mijn leven. Het enige minpunt was dat ik een blikje cola op een tafel omstootte en zo een andere journalist die ik niet kende had onder gegooid. Dit ongelukje zou mij echter meer goede dingen gaan opleveren dan ik ooit gedacht had. De journalist in kwestie bleek de eigenaar te zijn van de website Game-Vid. Ditmaal een Nederlandse website waar mede door dit ongelukje ik even later ook als redacteur aan de slag kon gaan.

Bij Game-Vid heb ik ook een aantal maanden gewerkt. Daar ontmoette ik uiteraard verschillende andere journalisten, waaronder een redacteur genaamd Joey Hasselbach. Zoals jullie nu wel kunnen zien zou hij een grote rol gaan spelen bij Gamingnation. Gametastic was inmiddels opgedoekt en ik was op zoek naar iets nieuws. Ik was op zoek naar mijn eigen content, naar een manier om de dingen te doen zoals ik ze voor ogen had. Daarom richtte ik in juni 2011 Gamingnation op.

fear 3

Het begin van Gamingnation was zoals elke website, namelijk heel erg traag. In de eerste maand werkte ik ontzettend hard en kreeg ik uiteindelijk 2000 bezoekers. Dankzij dit bezoekersaantal kreeg ik wat aandacht van game uitgevers en kreeg ik nu ook zelf games en persuitnodigingen. Ik herinner me nog het gevoel van overwinning toen ik mijn eerste gratis game kreeg opgestuurd om te recenseren (Mortal Kombat 9, mocht iemand weer benieuwd zijn). In oktober datzelfde jaar sloot Joey zich bij Gamingnation aan nadat hij gestopt was bij Game-Vid. Daarna gingen de jaren vrij snel. We bouwden een redelijk grote redactie op, gaven de website een redesign en bezochten velen evenementen. De bezoeken aan de Gamescom in Keulen leveren mij nog steeds prachtige herinneringen op.

Gamingnation is een ambitieus bedrijf, dat was ook goed te merken. Onze bezoekersaantallen groeide hard, we schreven hele diverse rubrieken en bereikte een aantal prachtige mijlpalen. Ik als toenmalig hoofdredacteur kreeg echter steeds minder met games te maken. Ik was druk bezig met het verdelen van games, intern beslissingen nemen en technische problemen oplossen waar ik amper verstand van had. Het begon steeds meer op werk te lijken. Dat is verder geen probleem, behalve dat ik er bij ook nog eens studeerde en de website niet zoals een baan mij veel geld opleverde. Op een gegeven moment werd het werk voor mij ook gewoon te veel. Ik had niet meer het gevoel creatief uitgedaagd te worden, iets dat ik persoonlijk heel erg belangrijk vind. Mijn motivatie zakte in die tijd dan ook ontzettend snel in, iets dat niet ongemerkt bleef bij de redactie. In september 2013 maakte ik een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit moest maken. Ik besloot om Gamingnation te verlaten.

gamescom

Wat deze moeilijke keuze minder vervelend maakte, was dat Joey bereid was om de website over te nemen. Dat is dan ook gebeurd en ik was blij om te zien dat ze doorgingen. Hij is dan nu nog steeds hoofdredacteur samen met Remco Hoogervorst. Hier en daar schreef ik nog wel eens een recensie of column voor ze, maar ik had in wezen niks meer met de website te maken. Toch heb ik werken bij Gamingnation en haar redactie altijd wel een beetje gemist, hoewel ik toch blij was dat ik van de iets te grote verantwoordelijkheid af was. De game-industrie trok mij weer aan en ik voelde mijn enthousiasme weer terugkomen. Misschien was het gewoon die pauze die ik nodig had, ik weet het op het moment nog niet. Het voelt op het moment een beetje als het nemen van een sabbatical en daarna weer met frisse zin aan het werk gaan.

Zoals jullie wel merken ben ik nu dus in een kleine rol teruggekeerd bij Gamingnation: als columnist. Elke zondag geef ik mijn mening over actualiteiten binnen de industrie en probeer ik de lezers dingen vanuit een andere hoek te laten zien. Waarschijnlijk zullen mijn meningen dan ook wat sterk overkomen, ga dan vooral ook de (prettige) discussie met mij aan. Ik hoor graag wat jullie van bepaalde onderwerpen vinden. Dat is zo ongeveer wel het verhaal achter mij en Gamingnation. Ik zie jullie volgende zondag weer terug voor een onderwerp dat waarschijnlijk interessanter is voor jullie 😉

Niek Vink
Oprichter, redacteur en columnist van Gamingnation Volg zijn Twitter-account op @NiekVink1

4 thoughts on “Column-Nation: Wie ben ik ook alweer?

  1. Welkom terug ouwe eindbaas. Dat je maar vele ongezouten meningen mag geven, zoals wij van Gamingnation dat zo goed kunnen! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.