Apex Legends seizoen 2, cross-play, PlayStation 5, Xbox Series X

Column-nation: We accepteren het zelf allemaal?!

Nieuws

EA en Respawn worden nu onder vuur genomen door hun ludieke prijzen voor cosmetische items voor Apex Legends. Echter vind ik dit gezeur een beetje irritant worden. Koop het dan niet als je het te duur vindt?!

Zeiken om te zeiken

Als je tegenwoordig de comments op bepaalde websites/ social media ziet, wordt je gewoon niet vrolijk van al het gezeur wat eronder staat. Mensen hebben blijkbaar de behoefte om op deze manier hun frustratie te uiten, maar er eigenlijk niks mee te willen doen. Ze blijven zich herhalen, maar lijken dan later weer gewoon dezelfde dingen te doen en opnieuw te beginnen met dit gezanik.

Ik begrijp er in ieder geval niks van. Zo zie ik dagelijks nog de discussie dat de console X beter is dan console Y en dat zo’n reactie dag geplaatst wordt op de pagina van de laatste. Je kan ook gewoon de pagina niet volgen?! Of gewoon een keer even je opmerkingen inslikken en ergens anders aandacht gaan zoeken?!

Het is jammer dat deze haat aan alle fronten de meeste aandacht krijgt en de positieve reacties vaak niet meer gelezen worden. Net zoals de kritiek over Apex Legends. Ik zal eerlijk zijn door te zeggen dat ik eigenlijk aangenaam verrast werd door deze game (voornamelijk dankzij het tweede seizoen), alhoewel ik hem tot kort voor mijn eerste winst al van mijn console wilde verwijderen. Ik had voor deze game eigenlijk vrij weinig met de Battle Royale-genre. Ik heb PUBG een poging gegeven op de Xbox One, maar dat was in het begin niet echt veel positiefs aan te beleven en ook Fortnite kon me niet bekoren. Ik vond het bouwen en opletten en schieten net iets te veel van het goede (het zal wel aan de leeftijd te maken hebben).

Blackout wist me wel te vermaken, maar doordat er steeds weer nieuwe games bijkwamen, heb ik dit helaas nooit meer echt op kunnen pakken. Apex Legends kwam in februari misschien wel op het goede moment omdat er voor mij niet zo heel veel andere games verschenen die mijn interesse hadden. Ik speel de game nu nog wekelijks en het gebeurd nog wel eens dat ‘even een potje’ een halve dag of veel te laat in de avond wordt. Het speelt over het algemeen zo lekker weg en iedere match die je speelt, hoop je toch weer het sterkste team te hebben.

Apex Legends
Spelers betalen tot 180 euro voor een hakbijl voor één personage in Apex Legend

Natuurlijk heb ik ook wel kritiek op de game, maar meer met de foutcodes dan met de ‘microtransacties’. Het kan me namelijk niet schelen of ik met een standaard wapenskin moet schieten of met een knotsgekke gecustomizede gun. Het gaat mij puur om de fun die de game te bieden heeft en als ik dan toevallig die ene wapenskin ontgrendel, is dat mooi meegenomen. Dat EA daar op een manier geld aan probeert te verdienen, begrijp ik ook (net als dat sommige vinden dat de prijskaartjes veel te ver gaan).

Echter snap ik niet dat zowel gamers als journalisten de aanval op EA zoekt en niet gewoon de betalende gamers op de vingers tikt. Als je het geld er niet voor hebt, kun je het gewoon niet betalen en heb je toch gewoon pech gehad? Bovendien vergaat je wereld niet als je die ene nutteloze wapen niet krijgt (waar andere tot ruim 180 euro voor betaald hebben), toch? Zo lang we zelf deze bedragen blijven lappen, gaat er niks veranderen.

Het probleem is in mijn ogen niet eens zozeer dat EA grote bedragen vraagt, maar dat gamers langzaamaan zijn gaan accepteren dat microtransacties op kunnen lopen tot bedragen waar je meerdere AAA-games voor kunt kopen. Bovendien zorgt de negatieve aandacht voor een product toch dat er weer een sloot gamers toch gaan kijken wat er nou speciaal is aan dat wapenskin waar veel geld wordt neergelegd. Eigenlijk zouden we moeten doen alsof we niet van het bestaan afweten en door het niet te kopen aan de uitgever te laten zien dat we dit niet accepteren!

Gamers zijn eigenlijk al jaren allerlei dingen aan het accepteren. Eerst waren het belachelijke DLC (waar Dead or Alive de laatste tijd de kroon mee spant), daarna volgde day one patches en nu zijn we al te ver heen met de microtransacties. Het enige voordeel hiervan lijkt dat de DLC (zo goed als) weggaan en we nu alleen nog cosmetische dingen krijgen voor in de games.

In de gamerscommunity is er een enorm grote groep gamers die in stilte het nieuws rondom hun favoriete hobby volgt en blijkbaar ook een hoop geld uitgeven aan de welbekende microtransacties. Het zijn helaas degene die dit soort praktijken in stand blijven houden en het niet eens express doen. De enige manier waarop we de ‘hebzucht’ van de uitgevers kunnen bedaren, is door ze niet te voeren en te stoppen met het betalen voor deze microtransacties!

Tagged
Joey Hasselbach
Hoofdredacteur en de ervaren rot in de redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.