Black Friday

Column-Nation Extra: Let’s get physical

Nieuws

Net als de meeste gamers heb ik de afgelopen dagen zo’n beetje alle aanbiedingen van Black Friday doorgespit. Ik kan het niet laten om de opmerkelijke resultaten achter te houden.

Niet te vergelijken

De comments liegen er niet om, de deals die we dit jaar (en de vorige jaren wat dat betreft) in de online stores vinden zijn niet goed. Slecht zelfs, zeker in de vergelijking met de Amerikaanse prijzen die we ook gewoon om onze oren geslingerd krijgen (alles is te vinden op het internet..). We weten natuurlijk ook wel dat Black Friday een Amerikaans koopziek feestje is, maar dan nog is het schrikbarend in hoeverre wij achtergehouden worden. Voorbeeld? Days Gone is bij ons in de aanbieding voor 39,99 euro, in Amerika, op dezelfde winkel 19,99 dollar. Dat een dollar minder waard is dan een euro, laten we even buiten beschouwing, want een Amerikaan moet even hard werken voor 1 dollar als dat wij doen voor 1 euro.

De blogpost waarin de PlayStation aanbiedingen in Europa zijn aangekondigd heeft al helemaal een regen aan boze comments gekregen. De comments zeggen vooral dat de deals erg slecht zijn, zeker in vergelijking met onze buren aan de andere kant van de oceaan. De voorbeelden volgen zich in rap tempo, maar wat het meest strijkende is, bijna alle games zijn goedkoper te vinden in een doosje op disc. Het grote voordeel daarbij is dat je de game nog kan uitlenen, of terug verkopen als je er klaar mee bent.

Fysieke aantrekkingskracht

Fysieke games worden zo wel ineens heel erg aantrekkelijk. Als je een game voor minder kan kopen (ja, je moet wel even op je fiets springen en de kou trotseren, of een paar dagen wachten tot die bezorgd wordt), waarom zou je dan meer betalen voor een digitaal recht? Ik ben hierover gestruikeld toen ik vorige week Star Wars Jedi: Fallen Order wilde kopen. In mijn online store kostte de game 69,99 euro, maar voor 10 euro minder kan je hem laten bezorgen of ophalen. In de winkel kwam ik erachter dat veel aanbiedingen daar een stuk beter zijn dan die online te vinden zijn, en hét grote voordeel van een inruilexemplaar in handen hebben.

Het gekke is dat logica zou zeggen dat fysieke games duurder moeten zijn, er komen extra kosten van productie, vervoer en winkelruimte bij kijken. Daarnaast is digitaal alleen het recht om de game te mogen spelen, het is nooit écht van de speler. Dat recht kan in principe ingetrokken worden, en de games kunnen verdwijnen van het platform waarop je ze hebt gekocht, met een schijfje is dat onmogelijk.

Days Gone

Beter milieu

Het milieu is altijd een heet onderwerp, maar in de vergelijking van een digitale en fysieke game is het hartstikke duidelijk dat een digitaal exemplaar een stuk slechter is voor ons milieu. De kast vol plastic hoesjes, gevuld met plastic schijfjes zijn niet het beste voorbeeld van een beter milieu. Dat in het achterhoofd hebbende zou je denken dat juist de grote bedrijven gaan kijken naar een mogelijkheid om mee te denken met het ‘vergroenen’ van onze samenleven. Meegegeven, online services zoals Xbox Game Pass is een hele mooie manier om heel veel games voor iedereen betaalbaar te houden.

De oplossing voor een beter milieu is er al; digitaal, maar zolang niemand zijn best doet om mee te werken, neem ik de weg van de minste weerstand en koop mijn games netjes in de winkel. Speel deze uit en breng zo af en toe eentje terug om mijn portemonnee ook nog gezond te houden en deze dure hobby betaalbaar te houden. Dus de volgende keer spring ik vrolijk weer op mijn fiets en koop ik mijn games lekker fysiek!

 

 

De prijzen waarop deze column op gebaseerd zijn, zijn gedateerd op 24 november 2019. Hierbij heb ik gekeken naar de vier grootste game-stores in Nederland, te namen: Game Mania, Nedgame, PlayStation Store, Xbox Store

Roel van Eeden
Gamer, vader, schrijver, dienstindeler bij Arriva, liefhebbende echtgenoot, in willekeurige volgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.