Fallout 76

Column-Nation: Expectation vs. Reality

Nieuws

Het is hier en daar wel voorbij gekomen op mainstream media en voor degene die het laatste game nieuws volgen is het niet te missen: Fallout76. Voor menig speler een leuke game, maar het lijkt toch dat Bethesda de plank hier volledig misslaat.

Er zijn wel een aantal websites die redelijke scores hebben gegeven en ik heb van wat vrienden en collega’s begrepen dat het best te spelen is en voor vermaak zorgt als je met een groepje vrienden speelt. Het is echter niet te missen wat voor een kritiek Bethesda heeft gekregen. Toen de B.E.T.A zou beginnen werd er al aangegeven dat spelers er rekening mee moeten houden dat er veel bugs aanwezig kunnen zijn. Dit zou normaliter geen probleem zijn, ware het niet dat de B.E.T.A een week of drie voor de release was. Een beetje vreemd natuurlijk.

Nu staat Bethesda al bekend om z’n vele bugs in games. Dit was in Oblivion, Skyrim en andere Fallout titels niet anders. Het leidde zelfs tot een hoop leuke video’s een goede memes en ik heb ze ook zelf mogen ervaren.

 Ik heb genoten. Het wordt echter wel problematisch, naar mijn idee, als er zelfs bugs aanwezig zijn die er voor zorgen dat je hele game verwijderd wordt van je PC. Net 60 GB gedownload, wat erg lang duurt voor degene zonder fatsoenlijk internet. Pats boem, weg. Gelukkig heb ik het zelf niet ondervonden, maar ik zou m’n pc weg geslingerd hebben. Mede omdat de B.E.T.A. maar een paar uurtjes te spelen was.

Afijn, game is gereleased. We zijn inmiddels ook wel redelijk bekend met de ‘Day One Patch’, een update voor een net geïnstalleerde game omdat deze blijkbaar nog niet af was. Er zullen ongetwijfeld grotere zijn, maar een ‘Day One Patch’ van 51 GB is erg ruim. Hier zit je als gamer toch niet op te wachten? 

Dit is overigens niet alleen Bethesda natuurlijk, het is een fenomeen waar meerdere uitgevers zich schuldig aan maken. Rockstar recentelijk nog met Red Dead Redemption 2, waarbij ik ook nog even een extra uur of twee mocht wachten nadat ik onwijs enthousiast m’n Playstation had aangeslingerd. Jammer, maar het is nu eenmaal zo.

Ik denk dat we er redelijk vanuit zijn gegaan, ik in ieder geval wel, dat Fallout76 wel redelijk goed zou uitpakken, want Bethesda weet over het algemeen wel wat het doet. Ondanks de bugs is Skyrim voor veel mensen een all-time favoriet, Fallout: New Vegas idem. Gaan we kijken naar (het altijd reële, ahem) Metacritic om te zien wat Fallout76 doet, dan zien we een gemiddelde ‘critic score’ van 54 en een gemiddelde ‘user score’ van 2,8. Ouch. Maar dat zijn niet de enige slechte scores. Grotere sites als Kotaku en Gamespot zijn niet razend enthousiast over de titel. De teleurstelling houdt echter nog niet op!

Mocht je een van de gelukkige gamers zijn die €200,- heeft betaald voor de speciale editie, dan kom je van koude kermis thuis. Er zou een ‘Power Armor’ helm bij zitten, evenals wat goodies en een mooie tas. Een tas van een soort canvas/katoen materiaal. Een tas die je als echte survivor zou kunnen gebruiken! Ken je nog die gymtasjes van vroeger? Die polyester/nylon tasjes met van die touwtjes als banden? Het is zoiets geworden. Het was hierna wel feest op twitter richting de game-gigant. In een aantal reacties laat Bethesda weten dat er problemen waren met de leveringen van materiaal. Spelers kunnen contact opnemen met Bethesda’s support en krijgen dan 500 atoms in-game om te besteden. Dat is, en niet schrikken beste makkers, omgerekend €5,-. Je koopt een speciale editie ter waarde van 200 euro, 20.000 zuur verdiende centen, je wordt opgelicht en krijgt er €5,- voor terug, die je kunt besteden in een spel die je eigenlijk niet meer wilt spelen. Graag langzaam geklap voor Bethesda.

We moeten echter niet vergeten dat Bethesda verder ook wel goede dingen doet. Zo kijken we natuurlijk wel halsreikend uit naar de nieuwe Elder Scrolls titel, gaat de volgende Fallout wél weer goed worden en wordt Starfield een fenomenale nieuwe game. De medewerkers hebben hun tijd, energie en moeite in Fallout76 gestopt, dus we kunnen hen niet kwalijk nemen dat er een derdehands gym-tasje bij de speciale editie zit. De game is natuurlijk best te spelen, maar omdat de naam Fallout verwachtingen mee brengt hoop je op meer. We kijken alvast uit, naar de volgende aankondigingen.

Tagged
Rogier Pepplinkhuizen
Game fanaat, Nintendo fan van het eerste uur, IT'er overdag. Speelt op de Switch, PC en Playstation 4. Wekelijks verzeild in Dungeons & Dragons als speler, soms als Dungeon Master.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.