Column-Nation: De lagen van een personage

Nieuws

We zijn allemaal wel fan van één of meerdere fictieve personages. Of het nou gaat om games, films, series, boeken of wat dan ook. Iedereen heeft wel een personage waar hij of zij met een glimlach aan terug kan denken. De afgelopen tijd heb ik veel nagedacht over wat iemand nou fan kan maken van een personage. Snel kwam ik erachter dat daar meerdere factoren, of lagen, in zitten. Uiteindelijk is het in theorie niet heel anders dan bevriend raken of verliefd worden op iemand in het echte leven.

Laag 1 – Het uiterlijk

Laten we eerlijk zijn; een gevoel krijgen voor iemands uiterlijk gaat veel sneller dan voor iemands innerlijk. Zo is het ook met fictieve personages. Soms zie ik een ontwerp van een personage en vind ik die meteen heel gaaf. Het meest recente voorbeeld is dat van Noob Saibot in Mortal Kombat 11. Ik was onder de indruk van diens uiterlijke combinatie tussen ninja en machine.

Een ander goed voorbeeld is dat van Spider-Man uit de gelijknamige game van vorig jaar. Ik was blij verrast met het ontwerp van Spider-Man’s pak. Het ontwerp was meteen herkenbaar als de klassieke webslinger, maar ontwikkelaars Insomniac hadden er hun eigen draai aan gegeven. Het vergroten van het felwitte logo op zijn borst vond ik bijvoorbeeld een prima ontwerpidee. Hoe dan ook, het ontwerp moet bij een kijker een gevoel oproepen van; Wow, dat is vet!

Dit is logischerwijs ook de reden dat veel bekende acteurs en actrices aantrekkelijke mensen zijn. Een hele bioscoopzaal moet in een korte tijd interesse krijgen in het personage dat zij spelen. Een leuk gezichtje en mooi lichaam is daar natuurlijk de snelste oplossing voor. Hier komt de vergelijking met het echte leven ook naar voren. Als je in aanraking komt met een persoon wiens uiterlijk je aantrekkelijk vindt, heb je er al sneller interesse in. Maar, ook zoals in het echte leven, is er een tweede laag.

Laag 2 – Het innerlijk

Ik ben een zelf toegegeven nerd voor verhaalvertelling. Lang verdiep ik me dan ook in de vraag; wat maakt een personage interessant? Daar zijn talloze antwoorden op. Het heeft er voor gezorgd dat ik ben gaan kijken naar personages waar ik zelf fan van ben. Waarom ben ik zo lang bij hen gebleven, ondanks dat ik hen uiterlijke ontwerp al lang ben vergeten?

Het handigste is hier waarschijnlijk om voorbeelden te geven. Zie bijvoorbeeld weer Noob Saibot en Spider-Man. Ik heb de Spider-Man game maanden geleden voor het laatst gespeeld. Toch zit die veel frisser in mijn geheugen dan Noob Saibot van slechts twee weken geleden. Waarom? Omdat wat mij betreft Spider-Man een sterkere tweede laag heeft als personage.

Marvel Spider-Man PS4 image

Kijk bijvoorbeeld naar de tweestrijd die bij hem intern moet borrelen. Spider-Man is qua krachten zo ongeveer een god, terwijl Peter Parker kwetsbaar en fragiel is. Als Spider-Man is hij een voorbeeldfiguur voor velen, terwijl Peter Parker zelf wanhopig op zoek is naar een vaderfiguur. Spider-Man wordt vaak achterna gezeten door beeldschone femme fatales, terwijl Peter Parker altijd moeite heeft met zijn liefdesleven.

De tweestrijd in Spider-Man maakt hem dus interessant. Het maakt hem ook menselijker en herkenbaarder voor anderen. Dit zijn belangrijke elementen om een personage te maken waar mensen fan van kunnen worden. Een ander voorbeeld dat in me opkomt is niet afkomstig uit een videogame. Het gaat om Daredevil, bekend van stripboeken en de recentelijk geannuleerde Netflix-serie. Die held heeft wat mij betreft een gaaf ontwerp en powerset. Dit zorgt dus voor een interessant ontwerp of uiterlijk. Check! Maar daarnaast heeft hij veel meer innerlijke lagen, wat hem oneindig interessanter maakt.

Daredevil, ook bekend als Matt Murdock, is blind, maar weet alsnog gebruik te maken van zijn overige zintuigen. Hij is katholiek, waardoor hij constant moet worstelen met zijn morele waarden en interne conflicten. Daarnaast is hij een advocaat, waarbij hij de wet tot op de regel moet naleven terwijl hij ’s nachts de wet vaak breekt.

Ook dit is weer te vergelijken met het echte leven. Als je een aantrekkelijk persoon tegenkomt, is die persoon nog veel interessanter als het innerlijk ook aantrekkelijk is. Misschien is die persoon heel grappig, zelfverzekerd of heeft die dezelfde overtuigingen als jij. Dit kan eventueel leiden tot een vriendschap of romance. Zo zie ik het dus ook met fictieve personages; het zijn de figuren waar je bevriend mee zou willen raken.

Het valt me echter op hoe vaak mensen dit gedeelte van het personage niet eens herkennen. Velen zijn fan van een bepaald personage of bepaalde reeks. Zij hebben echter vaak moeite met het aangeven waarom, buiten het uiterlijk om in ieder geval. Het is best een leuke uitdaging; bedenk eens wat je aan het innerlijk en uiterlijk van een favoriet personage vindt.

Halve voorbeelden

Is het een must dat een personage zowel een goed innerlijk als uiterlijk moet hebben? Wat mij betreft niet. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij één daarvan sterk genoeg is om het personage te dragen. Ik moet denken aan Isaac Clarke, de hoofdrolspeler uit de Dead Space-reeks. De man is absoluut geen saaie snuiter, maar ik zou zijn personage niet als interessant of sterk ontwikkeld beschouwen. In plaats daarvan is het het ontwerp van zijn pakken en de wereld om hem heen heel memorabel.

Dead Space 2

Andersom is het net zo goed waar. Joel uit The Last of Us heeft wat mij betreft geen interessant ontwerp. Hij lijkt voor mij op generieke mannelijke hoofdpersoon nummer 723. Echter vind ik hem interessant door zijn innerlijk. Denk aan de gruwelijke dingen die hij mee heeft gemaakt en daarna van probeert te herstellen. Denk aan de relatie die hij met Ellie heeft, waarbij hij weer moet leren om een beschermende vaderrol te spelen.

Ander goed voorbeeld hiervan; Clementine uit Telltale’s The Walking Dead. Ze is een pubermeisje dat, met uitzondering van haar gave pet, niet bijzonder opvallend is. Maar ook hier is haar innerlijk interessant. Ze groeit van jong onschuldig meisje tot puberende actieheldin. Daarnaast moet ze leren op te groeien in een wereld die haar alleen maar dood wilt hebben. Wat mij betreft zijn dit allemaal interessante zaken.

Hopelijk kijk je nu iets anders naar je eigen favoriete personages. Zijn er lagen die jij nu ontdekt aan dat ene coole figuur uit games, films, boeken of TV-series? Ik ben erg benieuwd!

Tagged
Niek Vink
Oprichter, redacteur en columnist van Gamingnation Volg zijn Twitter-account op @NiekVink1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.