Sony PS5 vs Microsoft Xbox 2

Column-Nation: 2019, Het jaar dat: Nieuw consoles onthuld worden?

Nieuws

We kunnen er volgend jaar niet meer om heen. 2019 gaat het jaar worden dat we nieuwe consoles te zien krijgen. De vraag is alleen wie er het eerst is!

Sony’s PlayStation 5

De PlayStation 5 is qua geruchten het meest ‘aanwezig’ geweest afgelopen jaar en daarom wil ik daar mee beginnen. Dat er iets bij Sony aan de hand is, moge wel duidelijk wezen. Dit jaar skipt men na vier jaar ineens de PlayStation Experience en volgend jaar gaat men niet naar de E3 toe?! We kunnen alleen bedenken dat de platformhouder ergens na de E3 en voor het najaar begint hun nieuwe console aan gaat kondigen. Gaat men dat net zoals de PlayStation 4 tijdens een eigen event doen? Of dient men de Europese markt, dat eigenlijk altijd al PlayStation-gezind was, door de console gewoon tijdens de Gamescom aan te kondigen/ onthullen?!
Dat laatste is eigenlijk meer hopen, aangezien wij van Gamingnation altijd aanwezig zijn in Keulen. Een nieuwe console in de Messe zou voor ons het feestje alleen maar groter doen maken!

Ik ben het meest benieuwd of er nog games, die al aangekondigd zijn, wellicht niet (alleen) voor de PlayStation 4 zullen verschijnen. Dan heb ik het natuurlijk over exclusieve games als The Last of Us: Part II en Death Stranding. We hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat de console bij de lancering en de periode daarna wordt gebombardeerd met remasters, aangezien de console hoogstwaarschijnlijk gewoon backwards compatible zal zijn.

Volgens geruchten zijn er al meerdere ontwikkelaars al bijna een jaar bezig met dev-kits van de console en bevat deze de 8 Core Ryzen chip, waardoor deze games in 4K en 60fps zou kunnen draaien.

 

PS5

Microsoft’s Xbox Two

Het wordt voor Microsoft al een hele uitdaging om met een naam te komen voor de nieuwe Xbox. Al heeft de codenaam ‘Scarlet’ wel iets, hoogstwaarschijnlijk wordt deze niet gebruikt.
Microsoft is wat nieuwe consoles wel een stuk duidelijker geweest. Het bestaan ervan werd even, tussen alle grote aankondigen door, tijdens de E3 persconferentie bevestigd.
Naar verluidt gaan er twee versies van de console verschijnen. Één daarvan is de console zoals we die nu kennen en de andere is gemaakt om games te streamen. Ook bij Microsoft bestaat er een kans dat er exlusieve games zijn, die eerder aangekondigd zijn, maar niet (meer) voor de Xbox One zullen komen. Denk hierbij aan Halo Infinite en Gears 5.
Tevens geldt voor Microsoft nieuwe project dat we niet weten wanneer deze aangekondigd wordt, maar dit zou zo maar eens gedurende deze E3 kunnen. De platformhouder is immers gewoon aanwezig tijdens de beurs, al zou het misschien wel op dezelfde manier zijn als dit jaar.

 

Xbox Scarlett

Voorjaar of najaar 2020?

De grote vraag voor de nieuwe generatie consoles is of deze in het voorjaar of het najaar zullen komen. Normaliter gebeurt dit in het najaar, wat natuurlijk het meest logisch is met de hele reeks bekende titels die tussen september en december in de winkels verschijnen. Echter zou ik het persoonlijk lekkerder vinden als we niet dezelfde situatie krijgen als deze generatie. Dat je games als FIFA, Call of Duty en dergelijke eerst voor de ‘oude’ consoles moet kopen om ze vervolgens in te ruilen/ verkopen om ze vervolgens voor de volgende generatie weer opnieuw te kopen.
Aangezien er tussen april en september minder van dat soort releases zijn, kunnen ontwikkelaars zich ook volledig op de next-gen versie focussen en daardoor eerder de lat leggen. Al ben ik toch bang dat uitgevers in eerste instantie (wederom) liever op safe spelen.

Joey Hasselbach
Hoofdredacteur en de ervaren rot in de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.