Switch launchtitels presentatie Unreal Engine 4

Column-nation: 2018, het jaar dat uitgevers niet om de Switch heen kunnen

Dit jaar zagen we de komst van de Nintendo Switch en wat is deze console een ommekeer geweest voor Nintendo. Persoonlijk zat ik erg in dubio over de hybride platform, maar dit is al lang niet meer het geval. Nu nog de uitgevers nog!

switch

Ongekend succes

De Nintendo Switch is een enorm succes en dit is meer dan terecht. In alles voelt de console aan wat de Wii U had moeten zijn. Al mis ik persoonlijk toch het tweede scherm als ik de Switch op mijn tv gebruik, maar dat gebeurd eigenlijk al vrij weinig. Het is bij mij meer een veredelde handheld geworden, maar dat moge de pret zeker niet bederven.

De console is zo succesvol te zijn dat er in één jaar tijd waarschijnlijk evenveel exemplaren worden verkocht als van de Wii U in totaal! Deze verkopen zijn gelijkwaardig aan die van de PlayStation 4 in het eerste jaar!

De verkopen waren zo goed dat Nintendo op een gegeven moment exemplaren via de lucht moest verschepen om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarbij kwam dan wel om de hoek kijken dat de onderdelen voor de Switch niet goed te verkrijgen waren, maar het geeft wel een idee hoe deze console zelfs de verwachtingen van Nintendo heeft overtroffen.

Kom ook met nieuwe dingen

De Switch-eigenaren krijgen op dit moment veel games voorgeschoteld, die al (lang) voor andere platformen verkrijgbaar zijn. Het is voor degene die ze nooit gespeeld heeft een ideale oplossing, maar het wordt op een gegeven moment ook tijd voor iets nieuws. De console heeft veel mogelijkheden en daar moeten ontwikkelaars gewoon gebruik van gaan maken. Dit deden/ durfden ze misschien niet bij de Wii U, maar bij deze console mogen ze toch wel iets meer inzet durven tonen.

Ik hoop persoonlijk dat een Ubisoft met een originele Assassin’s Creed komt of een Driver-game. Of dat EA een Need for Speed of beter nog een Burnout-game voor de console maakt. Het lijkt me niet logischer dat wanneer je tussen de games die al uitkomen uit weet te springen er meer exemplaren verkocht worden.

Het kan niet anders dat uitgevers zien dat er goed aan de Switch te verdienen valt. Het gebeurd al steeds vaker dat er games niet alleen nog voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One worden aangekondigd, maar ook voor de Nintendo Switch. Al begrijp ik dat uitgevers niet altijd het geld kunnen investeren in games die exclusief voor een console verschijnt, omdat deze niet krachtig genoeg is om multi-platform games te dragen.

Echter tonen uitgevers als Capcom en Bandai al dat het wel degelijk mogelijk is om de games die voor “de grote drie” verschijnen ook naar de console van Nintendo uit te brengen. Hopelijk pakken de grote jongens als Ubisoft, EA en dergelijke ook op!

Tagged
Joey Hasselbach
Hoofdredacteur en de ervaren rot in de redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.