Flashback-Nation

Flashback-Nation: Doom

Voordat er Call of Duty was en voordat iemand ooit van Battlefield had gehoord, was er… Wolfenstein. Oké, die game was er eerst. Die game was zo enorm goed ontvangen, dat men besloot om Doom te maken. Hij kwam uit in 1993, ontwikkeld door id Software. Het is het eerste spel uit de gelijknamige franchise. Het spel is vooral bekend als een van de pioniers op het gebied van 3D-graphics voor computerspellen en multiplayerspellen via netwerken. Dat is waar, mensen! Het was de eerste game die je fatsoenlijk een multiplayer fps kon noemen! Het spel kwam oorspronkelijk uit voor de PC, maar is in de loop der jaren ook overgezet naar de consoles.

Het verhaal

Doom speelt zich af in het jaar 2115. De mens is bezig met het koloniseren van de planeet Mars en zijn manen Phobos en Deimos. Op de planeten zijn enkele complexen waar wetenschappelijke experimenten worden gehouden door de UAC. Wanneer een groep wetenschappers experimenteert met interdimensionale poorten breekt er paniek uit. “Something evil is coming out of the gates!” kunnen de Aardse luisteraars nog net horen voor de radioverbinding wegvalt.

De speler is een marinier in het spel. In het begin wordt hij naar Phobos gestuurd met een team mariniers om in te grijpen. Zijn teamgenoten gaan de basis in terwijl hij achter blijft om de uitgang te bewaken. Hij wacht gedurende een lange tijd, en dan hoort hij door zijn zender ineens een afschuwelijke slachtpartij. Zijn kameraden worden een voor een op gruwelijke wijze gedood door een dan nog onbekend gevaar. Hij laadt zijn pistool en loopt de basis binnen waar monsterlijk gegrom de aanwezigheid van iets duivels verraadt.

De experimenten hebben per ongeluk de poorten van de hel geopend. Daaruit zijn gruwelijke demonen gekomen die dood en verderf gezaaid hebben in de bases. De soldaten zijn verworden tot willoze zombies die nu zijn vijanden zijn. Hij zal ze allemaal moeten uitschakelen en de poorten weer moeten sluiten om de aarde te redden van een invasie. Het probleem is echter dat zijn voormalige kameraden alle sterke wapens al hebben meegenomen de basis in. Hij staat er dus alleen voor met enkel een pistool en zijn vuisten.

doom1

Hoe de game werd ontvangen

Ondanks de grote populariteit van het spel, is het spel altijd onderwerp geweest van controverse vanwege de hoge mate van geweld dat er in voorkomt, alsmede de satanische ondertoon. Yahoo! Games noemt het spel in zijn top 10 van meest controversiële spellen ooit. Het spel is ook een paar keer als oorzaak genoemd van de toenemende mate van geweld onder jongeren. Zo bleek dat Eric Harris en Dylan Klebold, die verantwoordelijk waren voor de moorden op Columbine High School in 1999, fanatieke spelers waren van het spel.

Hier in Nederland werd de game goed ontvangen. Men was vooral te spreken over de graphics. Voor die tijd waren ze baanbrekend!

De film… wat een draak van een film!

De acteur/showworstelaar Dwayne Johnson (The Rock), heeft zich geleend om een film over de game te maken. De verkoop van de film was niet denderend. Het was voornamelijk een leuke film om te zien als je fan van de game was. Check een trailer hier:

[jwplayer config=”gn” file=”http://www.youtube.com/watch?v=-NjsSrD2uG4″]

Dwayne Johnson legt zelf ook even uit hoe het was om aan de film te werken en hoe het was om vroeger Doom te spelen.

[jwplayer config=”gn” file=”http://www.youtube.com/watch?v=_9x5CACibjM”]

Heb ik de film zelf thuis liggen? Hell yes!

Speel de game hier zelf

Ondertussen is de game beschikbaar om in je browser te spelen. Probeer hem zelf hier en voel de nostalgie en old school skillz door je aderen stromen.
[quote]Kill more demons![/quote]Dagen en nachten heb ik deze game grijs gespeeld. Uiteindelijk heb ik hem alleen uitgespeeld met cheatcodes, maar het leukste was nog altijd om hem door te spelen zonder cheats. Dit, mijn gamevrienden, is voor mij de leukste fps ooit!

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.