Column

Column-nation: VR en AR zijn nog niet next-gen waardig!

HTC VIVE, Oculus, PlayStation VR

Een aantal weken geleden haalde ik al de overgang naar de volgende generatie consoles aan, maar zijn we daar nu echt aan toe?

HTC VIVE, Oculus, PlayStation VR

VR heeft nog wel een degelijk een aantal verbeteringen nodig

Het opstapje dat Sony met de PlayStation VR, HTC met de Vive en Oculus met de Rift heeft gezet met hun VR-headsets is eigenlijk wel het meest ideale. Althans wat je nu kan verwachten. De techniek is nog niet zo ver dat we ‘cutting-edge’ graphics en grootse games voorgeschoteld krijgen. Bij de PlayStation 4 zitten er ook nog wat restricties qua besturing die zo af en toe niet de optimale ervaring bieden.

VR zal misschien niet de grootste reden zijn om een nieuwe generatie consoles te beginnen, maar dit zou wel voor een betere ondergrond kunnen bieden. Ten eerste is de techniek van vandaag helaas nog niet zo ver. Games gaan er wel steeds beter uit zien, mede dankzij de extra rekenkracht van de PlayStation 4 Pro en dat ontwikkelaars steeds bekender worden met de techniek. Bovendien zijn al niet lang meer alle games slechts tech demo’s, maar ook games met een behoorlijk formaat.

Bij de volgende generatie consoles zou ik dan graag wat minder kabels willen zien. Het blijft altijd even een organisatie om de headset op te doen, je koptelefoon op te zetten, je controllers te pakken en het systeem te starten. Bovendien zorgen de kabels ervoor dat je niet 360 graden om je heen kunt kijken. Iets wat er toch voor zorgt dat games gelimiteerd moeten worden. Of waardoor je dingen over het hoofd kunt zien, zoals in Farpoint wel eens gebeurde.

Ook kent de techniek met de PlayStation Camera soms haar gebreken. Vooral in shooters wil het mikken nog wel eens blijven haken. Dit zou een probleem zijn wat alle ontwikkelaars tegenkomen en niet te weerhouden zijn. Kortom er is nog voldoende ruimte om te evolueren, maar wat ze nu laten zien en ervaren, bevalt in ieder geval wel.

Hololens

Gaat Microsoft überhaupt iets aan VR/ AR / MR doen?

Microsoft houdt vooralsnog de kaken stijf op elkaar qua alternatieve Reality’s. Zo was er een flirt met Oculus door de bril te voorzien van een Xbox One controller, werd de Hololens in 2015 getoond, maar bleek deze later toch te duur voor de consument. De Xbox One X (destijds Project Scorpio) zou VR-ready zijn, maar Microsoft hield tijdens de afgelopen E3 de boot af over VR, AR en MR.

Phil Spencer liet wel weten niet alleen maar “tech demo’s” te willen bieden, maar zodra ze voor VR gaan echte “ervaringen” te willen geven.

Wat dat betreft kan Microsoft ons volgend jaar alleen maar verrassen. Alhoewel dat laatste nog wel eens flink kan tegenvallen. Het laatste wat we hierover vernamen, was een gesprek van Alex Kipman (een technisch mannetje bij Microsoft). Hij liet namelijk weten dat het bedrijf een succes wil maken op Windows 10 pc’s.

Gaat Nintendo dan iets met VR doen?

Nintendo lijkt met een patent te hebben gesuggereerd toch weer iets met VR te gaan doen. Het venijn van een patent is het feit dat ze er alleen mee experimenteren en niet dat het daadwerkelijk iets is wat zij realiseren. Nintendo kent al een verleden met VR en die is helaas niet rooskleurig.

Gelukkig is de techniek er in de tijd erg op vooruit te gaan, maar blijf ik me bedenkingen hebben. De Switch is nog lang niet zo krachtig als de PS4 en Xbox One en Nintendo heeft weinig games waarin VR een echte meerwaarde kan hebben. Natuurlijk is het heel gaaf om een game als Mario of Zelda in VR te spelen, maar in hoeverre moet de gameplay daardoor inleveren. Laat staan hoe deze er grafisch eruit komt te zien. VR is gaaf, maar tot op een bepaalde hoogte moet het wel van een bepaalde kwaliteit zijn om er in weg te kwijnen.

Bovendien is Nintendo’s console niet de next-gen console, maar is Nintendo een andere pad in geslagen als Sony en Microsoft. Maar het zou wel de eerste portable VR-headset kunnen zijn en dat is toch al weer een stap verder dan de concurrent.

Switch VR

Eerst een vaste basis zetten dus

Het zou dus even het beste zijn als alle partijen (zover ze het van plan zijn) deze generatie ons eerst overtuigen om de VR-bril te blijven gebruiken. De games zijn steeds interessanter en er is nog zoveel mogelijk met deze techniek. Zodra ze dan ver genoeg zijn en de techniek het aan kan om de volgende grote stap te zetten, zitten wij meer dan klaar voor om die te ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.