Column 1

Column-nation: Is de volgende generatie consoles wel zo dichtbij? (deel 1)

PS5 vs Xbox 2

Vorige maand kwam het nieuws naar boven dat Avalanche Studios bezig zou zijn met een game voor de huidige en volgende generatie consoles. Echter vragen we ons af of we wel al toe zijn aan een gloednieuwe console.

Korte levenscyclus

Alhoewel we lang op de vorige generatie consoles geteerd hebben (voor sommige te lang), is er in deze generatie al een unicum bereikt. De tussentijdse upgrades, in de vorm van de PS4 Pro en Xbox One X, geven deze generatie niet alleen een boost in performance, maar ook in lengte van de cyclus. De ontwikkelaars kunnen zelf bepalen of ze deze krachten compleet gebruiken, maar ook hoe ze die extra power inzetten.

Met de komst van de Xbox One X om de hoek lijkt het dus, in ieder geval voor Microsoft, niet het geval te zijn dat we snel een volgende generatie consoles kunnen verwachten. De XboX is namelijk de krachtigste console ooit en lijkt een goed alternatief te gaan bieden voor gamers die liever geen (dure) pc willen aanschaffen. Echter is het bij deze nog wel het geval dat er nog wel wat meer games naar de console mogen komen.

Sony lijkt dit jaar even wat rustiger aan te doen, maar heeft met Horizon Zero Dawn, Gran Turismo Sport, Nioh, Crash Bandicoot N Sane Trilogy en de PlayStation VR al laten zien niet stil te zitten. Om nog maar te zwijgen over al het pracht en praal wat we volgend jaar kunnen verwachten. Denk hierbij aan God of War, Detroit: Become Human, Spider-man, Death Stranding en The Last of Us: part 2. Kortom nog te veel grote games om volgend jaar ook nog eens een nieuwe console aan te kondigen, laat staan uit te brengen.

Voor Microsoft begint de inhaalslag pas bij het de Xbox One X, althans dat denk ik. Het succes van deze console is afhankelijk van het nog in te vullen games die de reden moeten geven om deze console in huis te halen. Microsoft is vanaf de aankondiging van de Xbox One zichzelf alleen maar aan het verdedigen over ‘verkeerde’ keuzes en laat met de Xbox One X wellicht zien dat ze deze fase wel gepasseerd zijn.

PS5 vs Xbox 2

Kan Sony succes makkelijker overpakken?

Echter zou een voortijdige aankondiging van Sony de hele console business doen oprollen. Het succes van de PlayStation 4 en de in iets mindere mate van de PS VR zouden wellicht al een goede opsteker zijn voor een opvolger. Sony weet ook dat de PlayStation 4 Pro niet zo krachtig is als de Xbox One X, maar weet wel dat het qua exclusieve games vooralsnog niks te verliezen heeft.

Stel dat Sony het wel zou doen, kan deze nieuwe generatie console makkelijk een grote voorsprong opbouwen op de concurrentie. Het is wel veilig om te denken dat Microsoft zich nu eerst druk gaat maken om de content voor de XboX dan voor een nieuwe generatie console. Echter is voor Sony wel belangrijk om continue te blijven luisteren naar de fans, maar ook de uitgevers. Ondanks dat de digitale verkopen procentueel steeds meer stijgen en steeds minder mensen naar winkels gaan om hun games te kopen, is het toch afwegen of we nu wel volledige digitaal moeten gaan. Al verwacht ik niet dat Sony dit nu al gaat doen, maar eerder gaat experimenteren met misschien wel keuzes voor het publiek of iets dergelijks.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat je doet met backwards compatibility. Daar hangt weer tegenaan of PlayStation Now in het PlayStation Plus-abonnement wordt opgenomen. Mocht dit zo zijn en ze maken bij de PS5 gelijk een (groot) deel van de PS4-games compatible heb je veel meer kans van slagen.

PS5

Het mobiele telefoon-effect

Misschien is de tijd voor de nieuwe generatie consoles wel een stuk verder dan we denken. Wellicht dat Sony en Microsoft al aan een update van de PS4 Pro en Xbox One X werken. Iedereen upgrade tegenwoordig ook zijn telefoon elk jaar/ om het jaar voor bedragen die nog hoger zijn dan wat wij voor consoles betalen. Een upgrade is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat de games er beter van worden en uitgevers nog meer concepten uit kunnen voeren. Voor spelers maakt het verder niet uit, een aankoop is niet verplicht, want je kunt dezelfde games ook op je huidige console spelen, maar de upgrade geeft je toch weer wat extra’s.

Zo kunnen beide partijen om de twee à 3 jaar een vernieuwde versie uitbrengen met eventueel grotere harde schijven en betere GPU en CPU. Voor Sony kan dit misschien wel weer leiden voor een betere ondersteuning voor de PS VR, maar daarover kom ik wel in een andere column over terug.

Het lijkt me overigens sterk dat uitgevers en ontwikkelaars nu, amper 4 jaar naar lancering, alles uit de huidige generatie consoles hebben gehaald. Laat staan bij de geüpgraded versies van beide consoles. Bij de voorgaande consoles was het namelijk ook dat op het einde van de cyclus de ene naar de andere game toch wist te verbazen en te laten zien wat de consoles nog in hun macht hadden. Dit kan door de (komende) upgrades alleen maar verder uitgroeien. Wat denken jullie? Zijn jullie (alweer) toe aan een nieuwe generatie consoles?

1 Comment

 • Roel van Eeden
  Reply
  Roel
  08, 10, 2017 2:34 pm

  Pff, hou op. Ik hoop nog wel 3-4 jaar met deze te kunnen doen. Sowieso zit (volgens mij) de winst in de games en niet de consoles, dus daar hoeven ze het niet voor te doen.

  Wanneer komt deel 2?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.