Reviews

Review: FIFA 18

FIFA 18

De afgelopen jaren is FIFA-serie de meest gespeelde game op alle verschillende platformen geweest en hoewel de reeks volgens sommigen iets te weinig vernieuwing doorvoert om jaarlijks die 60 euro waard te zijn, blijkt het toch ieder jaar weer te beschikken over een solide basis van gameplay, grafische kwaliteit en uitgebreide modi. Deze kwaliteitsnorm zorgt voor een bepaalde verwachting. Of die verwachting ook dit jaar weer wordt waargemaakt lees je in de review van FIFA 18.

FIFA 18

Bij een jaarlijkse game als FIFA is het van belang om te kijken naar de vernieuwingen die het met zich meebrengt. De stabiele basis waar de serie de laatste jaren op steunt, in combinatie met de vorig jaar geïntroduceerde Frostbite 3 Engine, lijkt daarmee een garantie te zijn voor het nieuwste deel.

In de promotiecampagne tot aan de release heeft EA zich geprofileerd door de aandacht te richten op nieuwe bewegingen, vloeiende afmaakanimaties, vernieuwde bewegingstechnologie en een authentieke sfeer. Maar zijn vernieuwingen ook per se verbeteringen?

Modi

Om te beginnen bij de verschillende modi: deze zijn weer allemaal aanwezig in FIFA 18. FUT, Carrière, Online-seizoenen, het zit er allemaal in. Ook de vorig jaar geïntroduceerde verhalende singleplayer-modus The Journey is weer terug met in de hoofdrol wederom Alex Hunter.

Je volgt in deze modus laatstgenoemde in zijn weg naar de voetbaltop, via een nieuw verhaal, dat niet bijster origineel, maar daardoor niet minder vermakelijk is. Deze modus is er niet een die je een heel jaar zal spelen, maar wel een fijne versnapering om je te introduceren met nieuwe gameplay elementen die de game behelst.

FIFA

Gameplay

En die nieuwe gameplay elementen zijn aanwezig kan ik je vertellen. Hoewel er betrekkelijk weinig over gerept werd in de pr-campagne naar aanloop van de titel, zijn er wezenlijke veranderingen doorgevoerd in de gameplayprincipes.

Zo is het verdedigen op alle niveaus een stuk moeilijker geworden: verdedigers hebben een tragere reactiesnelheid en verdedigen qua AI ronduit slecht mee. Dit zorgt ervoor dat je meer dan eens een splijtend steekballetje door je verdediging heen ziet rollen, zonder dat je er echt iets aan kunt doen.

Wat deze verandering met zich meebrengt is dat je tactisch een stuk slimmer moet gaan verdedigen en meer gebruik moet gaan maken van de handmatige switch-knop, om op tijd je verdediger in te laten grijpen.

Lukt dat niet dan staat je tegenstander oog in oog met de keeper, waardoor we bij een volgend punt aankomen: de keepers. Waar de doelmannen in FIFA 17 een upgrade waren van voorgaande delen lijken ze het tegenhouden van ballen in FIFA 18 massaal verleerd te zijn.

De meest simpele balletjes uit de gekste posities belanden in het doel en zorgen ervoor dat uitslagen van potjes gemiddeld een stuk hoger komen te liggen dan in voorgaande jaren.

Een pluspunt hiervan is dat je er als aanvaller een stuk gemakkelijker goaltjes inlegt, maar daartegenover staat dat je al snel meerdere malen per wedstrijd scheldend achter je tv zit, omdat je keeper  ‘op elk niveau’ een ogenschijnlijk makkelijk houdbare bal achter zich in het doel laat verdwijnen.

FIFA 18

Een andere opvallendheid is het speltempo. Dit lijkt lager te liggen dan in FIFA 17. Op zich een welkome toevoeging, ware het niet dat de strakke passing ervoor zorgt dat de balans tussen dribbelen met de bal en passen een beetje uit de maat voelt.

Toch vallen er ook positieve punten op de gameplay aan te merken. Zo zijn de voorzetten verbeterd, waardoor het een stuk aantrekkelijker wordt om over de flanken aan te vallen en zijn de corners en vrije trappen intuïtiever te nemen, waardoor je kans om te scoren vanuit dode spelsituaties flink toeneemt.

Verder is de ‘snelle wissel’ een handige vernieuwing. Deze wissel stel je van tevoren in en kan je door middel van de R2/RB-knop tijdens een dood spelmoment inzetten. Hierdoor hoef je niet telkens je pauzemenu in te gaan om de speler die je wilt wisselen op te zoeken, wat de flow van de wedstrijd bevordert.

Verdere vernieuwingen

Op grafisch gebied zijn er weer kleine verbeteringen te melden. De atmosfeer in de stadions oogt heerlijk, zo doet het publiek af en toe een wave en ogen ze meer als individuen wanneer ze juichen bij een goal. Ook de gezichtsanimaties zijn weer iets beter uitgewerkt en zijn een aantal nieuwe spelers voorzien van lijkende gezichten.

Helaas kent onze eigen Eredivisie nog steeds maar bar weinig herkenbare gezichten. Ja, we behoren niet meer tot de top van Europa, maar zelfs bij Ajax dat toch vorig jaar de Europa League finale wist te halen, valt maar één herkenbare speler te vinden (Huntelaar).

FIFA 18

Verdere vernieuwingen zijn te vinden in de modi. Zo kent FUT nu de ‘Squad Battles’, waarin je het kunt opnemen tegen teams samengesteld door bekende voetballers en YouTubers.

Daarnaast zijn de ‘Icon Stories’ toegevoegd, waardoor het in FUT mogelijk wordt om met legendarische spelers uit drie verschillende fasen in hun carrière te spelen. Denk bijvoorbeeld aan Pluisje in zijn jonge jaren, hoogtij- en nadagen te spelen. Een toffe toevoeging.

In de carrière modus is het transfersysteem op de schop gegaan, zodat je nu live kunt onderhandelen. Dit wordt wel snel saai, aangezien de filmpjes en gesprekken telkens vrijwel hetzelfde zijn.
De laatste vernieuwing is de toevoeging van de derde Duitse divisie. Geen idee wie geïnteresseerd is in een wedstrijd van Meppen tegen Zwagdeburg, maar het is in ieder geval een mogelijkheid.

FIFA 18

Conclusie

FIFA 18 doet een aantal dingen goed en een aantal dingen minder goed. Mede door de solide basis van afgelopen versies zijn hoge verwachtingen gecreëerd en schiet dit deel door de geïmplementeerde vernieuwingen op sommige punten te kort.

Desalniettemin zit er voldoende content in het nieuwste deel om weer een jaar mee vooruit te kunnen. Kun je door de matige AI-verdediging en het tragere speltempo heen kijken? Dan is FIFA 18 ongetwijfeld de aankoop waard.

Nb: Deze review is geschreven door een gastschrijver, denk jij dat je dit beter kan? Check de vacatures.

Nog ruimte voor verbetering

Waar enkele minpuntjes uit FIFA 17 aangepakt zijn, lijken er nu weer nieuwe minpunten uit andere hoek te komen. Zo is de keeper niet al te slim, maar is de verdediging wel een stuk intuïtiever.

8
Gameplay:
8.5
Algehele presentatie:
8
Replay-waarde:
7.5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.